Het is onmogelijk iemand te vergeten die zoveel gaf om te herinneren.

Het zijn woorden die Marijke Janssens,  nog aanschouwelijker wil maken in een tentoonstelling die wordt ingericht van 8 tot en met 30 mei 2021 in eigen Keramiekatelier.

Als 14-jarige frequenteerde Ronny Seeuws (°1959) de kunstacademie van Zottegem, waar Jan Jacobs keramiek doceerde. Hij was onmiddellijk gebeten door de kleimicrobe en al gauw kwam hij vroeger en bleef hij later dan de andere academiebezoekers.

Hij volgde een architectenopleiding aan het Sint-Lucasinstituut te Gent, die hij na 3 jaar stopzet. Nadien trekt hij opnieuw naar de Academie van Zottegem, waar hij ook begint te schilderen.

Als autodidact werd hij in 1985 de bezieler en oprichter van het jeugd- en volwassenatelier ‘De Kreazolder’ in Sint-Lievens-Houtem. Hier gaf hij bijna 30 jaar zijn passie voor het creëren door aan jong en oud. Diverse materialen kwamen aan bod (klei, lino, speksteen, papier marche, houtskool, acrylverf, recuperatiematerialen, …).  Inspiratie werd dikwijls gezocht in de natuur, bij vreemde culturen maar ook zeker bij bekende grootmeesters. Als er ergens een expositie was, dan organiseerde Ronny graag een uitstapje om zijn cursisten volledig te laten onderdompelen in de wereld van bijvoorbeeld Picasso, Van Gogh, Panamarenko of Alechinsky.

Daarnaast vervaardigde hij ook zijn eigen keramiek:

In 1990 was hij tweede laureaat van de nationale wedstrijd ‘Belgische Politiek in Keramiek’. In 1991 ontving hij de Cultuurprijs van Sint-Lievens-Houtem. In 1993 volgde een publicatie in het boek ‘Het Atelier’ door Luc Versluys en Lucien Tinck. Voor de toenmalige BRT 2 (huidige VRT) werd hij in 1995 geïnterviewd voor het programma ‘Tekens’ naar aanleiding van zijn tentoonstelling: ‘Versteende Stilte’. In 1997 werd Ronny Laureaat van de provincie Oost-Vlaanderen en in 1998 ontving hij de eerste prijs van de stad Maaseik. Het was ook in de loop van 1997 dat een groep Vlaamse keramisten elkaar hebben gevonden rond een nieuw en ambitieus project: de collectie BLAUWBLAUW. Ronny Seeuws was één van hen. Essentieel is de eigenheid en de eenmaligheid van elk werkstuk, waarbij intuïtie en improvisatie de belangrijkste troeven zijn.

Hij stelde tentoon in Waasmunster, Leuven, Leeuwarden (‘Eigen-Aardig’: 12 Noord-Nederlandse en 12 Vlaamse keramisten), Margraten, Alden Biesen en nam deel aan talrijke keramiekmarkten in binnen- en buitenland van Oldenburg – Hamburg- Krefelt –Hörhn-Grenszhausen – Keulen (Duitsland) – Arnhem – Milsbeek – Swalmen – Gouda – Gmunden (Oostentrijk)– Penrith (UK)- Montblanc (Spanje) – Brasschaat -Maaseik-Puyenbroeck en Raeren.

In 1997 richtte hij zijn eigen Galerij Kreart op. Diverse tentoonstellingen vonden hier plaats waar werken werd getoond van verschillende binnen- en buitenlandse kunstenaars, naast eigen werk.

Onder druk werken was niets voor Ronny Seeuws. Maar als hij eenmaal aan iets begonnen was, dan voerde hij het ook met een perfectionistische zorg uit. Van vele werkstukken maakte hij vooraf een reeks nauwkeurige schetsen op schaal.

Hij maakte vooral kleurrijke bas-reliëfs en sensuele vrouwenfiguren. Binnen strakke, globale vormen met uitbundige decoratie krijgt de fantasie van de kunstenaar en toeschouwer vrij spel. Het leuke vond hij dat de toeschouwer niet meteen doorheeft dat het hier eigenlijk om ‘ondeugende’ beelden gaat.

Ronny wou zich het liefst hullen in de kleuren van het licht, zijn handtekening: de kleuren kobalt blauw en schitterend goud.

Ronny heeft tot het allerlaatste moment tekeningen gemaakt en overleed op 9 juni 2019 in huiselijke kring na een lange strijd tegen kanker.

We zullen hem herinneren als een creatief en veelzijdig mens. Want het is onmogelijk iemand te vergeten, die zoveel gaf om te herinneren.

In Memoriam Ronny Seeuws                                                                                                                             4 mei 1959 – 9 juni 2019